BERITA HARIAN : Citra
SEHINGGA kini, tumpuan utama aplikasi probiotik ialah penggunaannya dalam meningkatkan kesihatan perut. Begitupun, semakin banyak bukti sudah diperoleh daripada pelbagai kajian yang menjelaskan manfaat probiotik ke atas sistem imun badan.
Penyelidikan baru mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan probiotik multivitamin boleh membantu memendekkan tempoh selsema sehingga dua hari dan mengurangkan tanda selsema seperti batuk, bersin dan demam.
Satu kajian ‘double-blind placebo controlled’ secara rambang dijalankan di Jerman membabitkan 477 orang dewasa bagi mengetahui keberkesanannya. Semua respondens yang tidak disuntik vaksin influenza, diperiksa sama ada penggunaan makanan tambahan yang mengandungi probiotik bakteria dan vitamin serta mineral untuk tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan akan mempengaruhi tempoh, kekerapan dan tahap serius tanda jangkitan selsema. Penyelidik juga ingin mengetahui sama ada makanan tambahan itu mempengaruhi keimunan selular.
Seramai 477 peserta kajian menerima sama ada makanan tambahan probiotik multivitamin dan mineral atau plasebo secara rambang. Respons imun selular sudah ditentukan bagi sejumlah peserta sebelum dan selepas penggunaan makanan tambahan.
Berlakunya jangkitan trek pernafasan yang dianggap cetusan viral adalah 13.6 peratus lebih rendah dalam kumpulan yang diberikan makanan tambahan berbanding kumpulan plasebo. Ketika serangan jangkitan trek pernafasan, peserta kajian mengalami tanda seperti selsema dan influenza setiap hari.
Terdapat pengurangan ketara dari segi tanda yang membabitkan kumpulan yang mengambil makanan tambahan probiotik-vitamin-mineral. Tambahan pula, tanda influenza menurun sebanyak 19 peratus bagi kumpulan yang dirawat dengan makanan tambahan. Di samping itu, bilangan hari bagi kumpulan dirawat dengan makanan tambahan yang mengalami demam adalah 54 peratus kurang berbanding kumpulan plasebo.
Tahap sel penting kepada keimunan seperti leukocytes, monocytes, dan lymphocytes, terutama T-lymphocytes termasuk sel CD4+ dan CD8+, dianggap lebih tinggi dalam kumpulan makanan tambahan ketika tempoh dua minggu pertama penggunaan makanan tambahan berbanding kumpulan plasebo.
Penyelidik merumuskan bahawa data yang dikumpulkan menjelaskan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi bakteria probiotik termasuk vitamin dan mineral untuk tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan boleh mengurangkan sejauh mana berlakunya tanda jangkitan selsema di kalangan orang dewasa yang sihat.Keadaan itu adalah disebabkan oleh keimunan selular merangsang.
Dapatan daripada penyelidikan akan memainkan peranan yang penting dalam membina keyakinan dan membuktikan bahawa bakteria probiotik memberi manfaat kepada sistem imun. Keadaan akan menjadi bertambah baik bagi probiotik kerana kemajuan sains kini semakin canggih dengan penyelidikan yang meluas dan penggunaan probiotik untuk pelbagai tujuan.
SEHINGGA kini, tumpuan utama aplikasi probiotik ialah penggunaannya dalam meningkatkan kesihatan perut. Begitupun, semakin banyak bukti sudah diperoleh daripada pelbagai kajian yang menjelaskan manfaat probiotik ke atas sistem imun badan.
Penyelidikan baru mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan probiotik multivitamin boleh membantu memendekkan tempoh selsema sehingga dua hari dan mengurangkan tanda selsema seperti batuk, bersin dan demam.
Satu kajian ‘double-blind placebo controlled’ secara rambang dijalankan di Jerman membabitkan 477 orang dewasa bagi mengetahui keberkesanannya. Semua respondens yang tidak disuntik vaksin influenza, diperiksa sama ada penggunaan makanan tambahan yang mengandungi probiotik bakteria dan vitamin serta mineral untuk tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan akan mempengaruhi tempoh, kekerapan dan tahap serius tanda jangkitan selsema. Penyelidik juga ingin mengetahui sama ada makanan tambahan itu mempengaruhi keimunan selular.
Seramai 477 peserta kajian menerima sama ada makanan tambahan probiotik multivitamin dan mineral atau plasebo secara rambang. Respons imun selular sudah ditentukan bagi sejumlah peserta sebelum dan selepas penggunaan makanan tambahan.
Berlakunya jangkitan trek pernafasan yang dianggap cetusan viral adalah 13.6 peratus lebih rendah dalam kumpulan yang diberikan makanan tambahan berbanding kumpulan plasebo. Ketika serangan jangkitan trek pernafasan, peserta kajian mengalami tanda seperti selsema dan influenza setiap hari.
Terdapat pengurangan ketara dari segi tanda yang membabitkan kumpulan yang mengambil makanan tambahan probiotik-vitamin-mineral. Tambahan pula, tanda influenza menurun sebanyak 19 peratus bagi kumpulan yang dirawat dengan makanan tambahan. Di samping itu, bilangan hari bagi kumpulan dirawat dengan makanan tambahan yang mengalami demam adalah 54 peratus kurang berbanding kumpulan plasebo.
Tahap sel penting kepada keimunan seperti leukocytes, monocytes, dan lymphocytes, terutama T-lymphocytes termasuk sel CD4+ dan CD8+, dianggap lebih tinggi dalam kumpulan makanan tambahan ketika tempoh dua minggu pertama penggunaan makanan tambahan berbanding kumpulan plasebo.
Penyelidik merumuskan bahawa data yang dikumpulkan menjelaskan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi bakteria probiotik termasuk vitamin dan mineral untuk tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan boleh mengurangkan sejauh mana berlakunya tanda jangkitan selsema di kalangan orang dewasa yang sihat.Keadaan itu adalah disebabkan oleh keimunan selular merangsang.
Dapatan daripada penyelidikan akan memainkan peranan yang penting dalam membina keyakinan dan membuktikan bahawa bakteria probiotik memberi manfaat kepada sistem imun. Keadaan akan menjadi bertambah baik bagi probiotik kerana kemajuan sains kini semakin canggih dengan penyelidikan yang meluas dan penggunaan probiotik untuk pelbagai tujuan.
Sila Layari Laman Untuk Pendidik :
www.xmpsp.com
No comments:
Post a Comment